Keramičke pločice, najbolja alternativa prirodnim materijalima

 

Pločice imaju mnoge tehničke prednosti u odnosu na materijale koje reprodukuju.

Mnogi ljubitelji prirodnih materijala na kraju biraju keramičke pločice za svoje projekte uređenja interijera i dekoracije, iako su gotovo od samog početka odlučili da im je preferirani izbor drvo ili mramor. Ali kada počnemo da istražujemo i tražimo objektivne faktore za donošenje odluke, pločice se pomjeraju na listi i postaju omiljeni materijal za mnoge.

Zašto? Zato što su proizvođači sve više u mogućnosti proizvoditi realističnije kolekcije i zato što je to materijal koji je beskrajno lakši za njegu i održavanje od prirodnih dvojnika.

Keramika ima nekoliko prednosti u odnosu na prirodno drvo, vrlo robustan i svestran materijal, ali s određenim specifičnostima koje ga čine prilično osjetljivim. Na primjer, keramika, posebno porculanske pločice, je mnogo manje porozan materijal koji toleriše višak vode.

Međutim, s prirodnim drvetom moramo biti mnogo pažljiviji kako bismo spriječili njegovo nakupljanje i koncentraciju te nanijeli materijalu štetu. Osim toga, drvo je mnogo osjetljivije u pogledu mogućih ogrebotina ili oštećenja, dok je keramika mnogo otpornija na ogrebotine i druge vrste oštećenja.

Nešto slično se događa i s mramorom i drugim prirodnim kamenjem, koji su zbog svog elegantnog i bezvremenskog izgleda klasični materijali u dekoraciji. Njihov sastav čini ih osjetljivim na određene kiseline i druge tekućine koje mogu biti korozivne.

Stoga bi postavljanje mermer na ploču kuhinje bilo prilično rizično zbog vrste tekućina i sredstava za čišćenje koje obično koristimo u ovoj prostoriji.

Još jedna prednost koju nudi keramika u odnosu na mermer je upravo mogućnost izrade neklizajućih komada, što je neophodno za vlažna mesta. Mermer, zbog svoje polirane završne obrade, može biti klizaviji u kupatilima ili na otvorenom u slučaju kiše.

Ali sposobnost keramike da usvoji teksture i sliku drugih materijala prevazilazi drvo, mermer i drugo prirodno kamenje. To je savršena alternativa cementu, kada želimo da tražimo onaj industrijski i trenutni izgled, ali da omogućimo maksimalno dugotrajno održavanje ili čak kada nam se sviđa izgled cementa, ali želimo drugačiji ton boje koji ne možemo pronaći kod originalnog materijala.

Isto važi i za metal, koji je postao omiljen kod mnogih arhitekata zahvaljujući sposobnosti keramike da reproducira efekat zarhđale i pohabane ploče.